Morgen is niet vanzelfsprekend

Zes weken geleden heb ik een auto-ongeluk gehad. En gisteren stond ik mijn verhaal te vertellen op het podium van de Publieksacademie van Vegro die werd georganiseerd in de Lantarenvenster in Rotterdam. Mijn verhaal van het auto-ongeluk, met de kennis van de visie van Positieve Gezondheid in het licht van in de prestatiemaatschappij waar we vandaag de dag in leven. We leven in een tijd waar prestaties behalen een doel is geworden. We vullen onze levens met momenten die grotendeels al bepaald zijn door anderen. Maar hoe zit dit bij jou?

Het moment dat mijn leven letterlijk op zijn op stond.
Op 15 augustus, na een dag werken, stap ik in de auto om naar huis te gaan. Ik rijd weg met mijn hoofd vol gedachten en met een muziekje op. Echter een paar seconden later beland ik met mijn auto op de kop naast een N-weg, in een gedempte sloot waarbij ik zelfs even een boom heb aangeraakt. Gelukkig ben ik heelhuids de auto uitgekomen. Het is een moment dat je achteraf realiseert dat je lichaam tot geweldige dingen in staat is, want vanaf het moment dat ik uit de auto ben gekomen tot twee dagen daarna, stond ik stijf van de adrenaline wat mijn lichaam in een overlevingsstand zette. Maar het is ook een moment waarin je alles heel scherp ziet en je realiseert dat je zoveel keuzes kúnt maken.

Keuzes maken klinkt makkelijk, maar dat is het voor veel mensen niet. We leven in een wereld waarin we continu worden geprikkeld door externe factoren, zoals telefoons, televisieprogramma’s, maar ook gesprekken met anderen vol meningen en misschien soms wel een oordeel. Daarnaast worden we meerdere keren per dag geconfronteerd met perfecte social media berichten waarbij het gras altijd heel groen lijkt. Keuzes maken waar jij volledig achter staat wordt steeds lastiger gemaakt door deze beïnvloedingen.

Wat geeft jouw leven betekenis?
Leef jij je leven zoals dat jij wilt of word je geleefd door wat anderen van jou verlangen? Ga dat eens na voor jezelf. Kijk bijvoorbeeld in je agenda hoe jij je je dagen vult. Zeker in een wereld waarin er een continue prestatiedrang heerst, waarin we in een 24 uurs economie leven, is het ook makkelijk om als een soort productiemachine te leven.
Maar hoe kun je dan toch makkelijker maken om voor jezelf bepaalde keuzes te maken? Door erachter te komen wat jouw leven betekenis geeft. En wanneer weet jij of je je betekenis gevonden hebt? Wanneer je jezelf niet meer voor de gek kunt houden. Want dan doe je de dingen die je energie geven, wanneer je echt jezelf bent en dus jezelf niet kwijtraakt.
Daar stopt het echter niet, dan begint het juist. Wanneer je dit helder voor jezelf hebt is het belangrijk dat je het juiste gedrag eraan koppelt. Vul je agenda met momenten die in teken staan van jouw waarden.

Gisteren was zo’n betekenisvol moment voor mij. Het was een moment waarop ik mijn verhaal kon vertellen. Mijn verhaal die ik überhaupt nog na kon vertellen, na mijn auto-ongeluk. Een moment die ik heb kunnen delen met collega’s, publiek en mensen die meekeken via de livestream. En het is wat ik nu aan jou vertel.

Morgen is namelijk niet vanzelfsprekend.

2 thoughts on “Morgen is niet vanzelfsprekend

 1. Ik heb dit verhaal vanuit verschillende invalshoeken gehoord: als collega, als toeschouwer op de Publieksacademie van Vegro, en nu via dit mooie blog. En telkens weer ben ik geraakt, door jouw woorden, maar nog meer door de gedachte erachter. Wat is het leven toch breekbaar en wat kan het snel voorbij gaan. Voor mij een teken om nog bewuster te leven en ervan te genieten, of het nu privé of werk is, doen wat ertoe doet en mét plezier.

 2. Ik heb een ander soort ‘crash’ ervaren die mij leven heeft veranderd.
  Ik had een goede baan, een goed salaris, een mooi huis, mooie auto, mooi gezin, en tòch voelde ik mij niet gelukkig. Ik kreeg geen ‘joy’ uit de dingen die ik deed. Mijn baan gaf mij geen joy en ik bleef toch doorgaan voor mijn gezin. Het voelde alsof ik alleen deed wat van mij verwacht werd, alsof ik mijn eigen leven niet kon leven.
  Daarna ben ik mijzelf een beetje ben kwijtgeraakt.
  Een depressie, een scheiding, mijn baan kwijt, het geloof in mijzelf kwijt.
  Toen ben ik eens goed over mijn leven gaan nadenken. “Wat wil ik, wat kan ik, wat maakt mij gelukkig en wat kan ik doen om dat te bereiken?’
  Mijn passie is het maken van video content, ondanks ik vaak hoorde ‘zou je dit wel doen’ heb ik toch de stap gezet mijzelf in te schrijven bij de KvK.
  Nu bied ik als zelfstandig video producer diverse soorten video content aan. En nee ik heb nog niet veel werk en nee ik heb ook zeker geen hoog inkomen. Het geluk dat ik voel, de lach op mijn gezicht als ik aan het werk ben, maakt het onbeschrijflijk mooi. En ik weet dat ik de juiste keuze heb gemaakt, helemaal alleen!

  En, lieve Cynthia, ik laat mij graag door jou inspireren..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *