Waarom compassie essentieel is in een onrustige wereld.

15.000 mensen in Ahoy, luisterend naar een groot spiritueel leider. Het is het oorverdovend stil. En ik heb de eer om ertussen te zitten. We luisteren allemaal namelijk naar de Dalai Lama.  En dat terwijl ik de dag ervoor nog niet wist dat ik hierbij zou zijn. Spontane momenten kunnen je veel brengen. Je kunt geen (hoge) verwachtingen opbouwen waardoor je teleurstelling voorkomt. Je gaat met een zo open mogelijke blik de ervaring in. De open blik waarmee je eigenlijk elke ervaring in zou moeten gaan. Zo’n moment had ik. Bij de Dalai Lama.

De Dalai Lama, een leraar wiens wijsheid zo diep is als een oceaan.
Hoewel de Dalai Lama eigenlijk geen introductie nodig heeft, omdat hij voor velen een begrip is, vergeten we soms dat hij niet alleen Nobelprijswinnaar is, maar dat hij al een heel bewogen leven achter de rug heeft:
De Dalai Lama, Tenzin Gyatso, is de geestelijk leider van het Tibetaanse volk. Op tweejarige leeftijd werd hij erkend als de incarnatie van de 13de Dalai Lama, Thubten Gyatso. Zijn kloosteronderwijs begon toen hij zes jaar oud was. Na de Chinese invasie van Tibet in 1949 werd de jonge Dalai Lama verzocht om de volledige politieke macht op zich te nemen.
Door inval van de Chinese troepen tijdens de Tibetaanse nationale opstand in Lhasa in 1959 dwong de Dalai Lama om in ballingschap naar India te vluchten. Sindsdien leeft hij in Dharamsala in het noorden van India, waar nu de Tibetaanse Regering in Ballingschap zetelt.
Vanuit hier is hij onvermoeibaar blijven werken om een duurzame oplossing voor Tibet te vinden, middels oproepen aan de Verenigde Naties, aan staatshoofden en aan regeringen wereldwijd.
De Dalai Lama heeft consequent het beleid van geweldloosheid bepleit tijdens zijn strijd voor Tibet. In erkenning voor zijn werk voor vrede en geweldloosheid werd aan de Dalai Lama de Nobelprijs voor Vrede toegekend. En in oktober 2007, ontving hij de hoogste burgerlijke onderscheiding in de Verenigde Staten, de Gold Medal van het Congres, in erkenning voor zijn inzet voor de mensenrechten. De Dalai Lama is een groot voorstander van interreligieuze dialoog en begrip.

Waarom compassie essentieel is in een onrustige wereld.
En in het weekend van 16 september was deze leider in Nederland. Ter ere van het 30-jarig bestaan van ICT: International Campaign for Tibet. ICT zorgt er onder andere voor dat Tibetanen in Tibet hun eeuwenoude traditionele religie en cultuur van vrede en mededogen kunnen uitoefenen zonder vrees voor bestraffing of vervolging onder de Chinese bezetting. Ondanks de immense druk en propaganda van China, is ICT succesvol in het op de agenda houden van Tibet bij Westerse regeringen en geeft het door zijn publieke campagnes het Tibetaanse volk een stem. In een overvolle Ahoy begon de ochtend met een gesprek met de Dalai Lama en Richard Gere, voorzitter van ICT. Aansluitend gaf hij een lezing waarom compassie een essentieel onderdeel is in de huidige samenleving.

De Dalai Lama: ‘Het ontwikkelen van mededogen en begrip voor anderen, brengt datgene wat we allemaal zoeken: rust en geluk.’ De gedachte hierachter is dat de eigen onderliggende visie en motivatie van een persoon van grote invloed zijn op hoe hij reageert op tegenslagen en gevaren van het leven.
Een houding van vriendelijkheid en mededogen geeft een gevoel van zelfvertrouwen, een innerlijke kracht die angst verminderd. De reactie van een mens op gevaar en het vermogen om met angst om te gaan, hangt grotendeels af van zijn persoonlijke kijk op de situatie. De persoonlijke kenmerken en gevoelens zijn vaak van grotere invloed op de beleving dan de aard van de situatie zelf.
Volgens de Dalai Lama zijn onze problemen terug te voeren tot op het niveau van het individu; ‘als het mensen aan morele waarden en integriteit ontbreekt, zal geen enkel systeem van wetgeving en regulering adequaat zijn.’
Hij redeneert dat wanneer bepaalde kwaliteiten van het hart zijn verwaarloosd of afgeleerd, we alleen nog kunnen reageren uit zelfbehoud.
Dit gedrag heeft een vernietigend resultaat op onze omgeving en de wereld. De enige manier om te herstellen en vooruitgang te boeken is door inzicht- en gedragsverandering.
Dalai Lama: “Ik ben een van de 7 miljard mensen die vandaag leven. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid om na te denken over de mensheid en het welzijn van de wereld omdat het onze eigen toekomst beïnvloedt. We zijn niet op deze planeet geboren om problemen te creëren, maar om iets goeds te bewerkstelligen”.

Met andere woorden: Doe goede dingen. Wat ga jij doen vandaag?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *